tr Türkçe en English de Deutsch
21 EYLÜL DÜNYA ALZHEIMER GÜNÜ

21 EYLÜL DÜNYA ALZHEIMER GÜNÜ

Demans (bunama), çeşitli hastalıklara bağlı ortaya çıkan, bilişsel işlevlerde ilerleyici tarzda bozulmanın olduğu bir bozukluktur



Yaşlanmayla beraber demans oranlarının arttığı, ancak demansın yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olmadığı bilinmektedir. Şu anda dünya çapında 55 milyondan fazla demans hastası bulunmaktadır. Yaşlı nüfusun artması ile beraber hem dünyada hem de ülkemizde demans hastalarının sayısı giderek artmaktadır. Demans tüm hastalıklar arasında yedinci önde gelen ölüm nedeni olup dünya çapında yaşlı insanlar arasında engelliliğin ve başkalarına bağımlılığın önde gelen nedenlerinden biridir. Demansın yalnızca hastalar için değil, aynı zamanda bakım verenler, aileler ve genel toplum için de fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik olumsuz etkileri vardır.

Alzheimer hastalığı demansın en yaygın şeklidir ve vakaların yüzde 60-70’ini oluşturmaktadır. Alzheimer Hastalığı’nda erken dönemde unutkanlık, zaman kavramının bozulması, karmaşık işleri yapamama gibi belirtiler görülürken ilerleyen evrelerde hastalarda unutkanlık ağırlaşır, nerede olduğunu bilememe, çevresindekileri tanıyamama, iletişim güçlükleri, uyku ve iştah sorunları, kişilik değişiklikleri, davranış sorunları ve basit gündelik işlerini yapamama gibi belirtiler ortaya çıkar.

Alzheimer Hastalığı’nın günümüzde bilinen kesin bir tedavisi olmamakla beraber, belirti düzeyinde tedavisi mümkündür. Bununla birlikte, yapılan araştırmalar Alzheimer Hastalığı riskinin, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, kalp-damar hastalıklarının ve depresyonun önlenmesi ve tedavisi ile düşürülebileceğine, sigara ve alkolün zararlı kullanımından, sosyal izolasyondan, düşük eğitim düzeyinden ve hava kirliliğinden kaçınılarak azaltılabileceğine işaret etmektedir.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Yerleşkesinde bulunan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalımız bünyesinde hizmet veren "Geriatrik Psikiyatri "(Yaşlı Ruh Sağlığı) Birimimizde demans ve Alzheimer hastalarına yönelik ayaktan tetkik ve tedavi hizmetleri ile hasta yakınlarına/bakım verenlere yönelik destekleyici ruh sağlığı hizmetleri sunulmaktadır.

:

Ziyaretçilerimizin yaşam kalitelerini artırarak, bakım ve rehabilitasyonları için verdiğimiz hizmetler, aldığımız kalite sertifikaları ile onaylıdır!

WhatsApp Destek
Yardıma mı ihtiyacınız var? Hemen Bize Sorun
Aşağıdaki temsilcilerimden bilgi alabilirsiniz
Temsilci
Online