tr Türkçe en English de Deutsch
Yaşlılarda Düşmelerinde Ne Yapılmalı?

Yaşlılarda Düşmelerinde Ne Yapılmalı?

Alzheimer Hastalığı, genellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde görülen, başta unutkanlık ve buna bağlı günlük yaşam aktivitelerinin etkilenmesi ve ilerleyen dönemde davranış bozuklukları ile seyreden önemli bir beyin hastalığıdır



Yaşlı hastalarda düşme, önemli sonuçlar doğurabilen bir sorundur. Düşme sonucunda yaşlıda kırıklar, kafa travmaları, yumuşak doku travmaları görülebilmektedir. Düşmelerin sebep olduğu kırıklar genellikle de kalça kırıkları yaşlının hayatının zorlaşmasına, bağımlı hale gelmesine ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Yaşlıda düşmeden sonra gelen düşme korkusu, yaşlının kendine güveninin azalması, anksiyete, kendini sınırlama gibi olumsuzluklara neden olmakta ve bu durumlar yaşlının tekrar düşme olasılığını artırmaktadır. Yaşlandıkça değişen bazı fizyolojik özellikler düşmeye zemin hazırlamaktadır. Bunlar; kas iskelet sistemindeki değişiklikler, görme bozuklukları, işitime sorunu, reflekslerdeki değişim, eklem hareketlerinde azalma, motor aktivite hızında yavaşlama gibi sıralanabilir.

Denge ve yürüme değerlendirilmesi için yaşlılardan hiçbir yere tutunmadan 3 metre yürüyüp geri döndükten sonra oturması istenir. Bu test denge ve yürüme bozukluğu tespitinde pratik bir testtir. Bu testten geçemeyen yaşlı uzman doktor tarafından değerlendirilir, fizyoterapiste yönlendirilir.

Denge ve yürüme sorunlarının sebepleri araştırılmalı ortadaki risk faktörü tespit edilip uygun tedaviyle düşmenin önlenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca yaşlının kullandığı ilaçlar incelenmeli, yaşlıya uygun çevresel düzenlemeler yapılmalıdır. Yaşlının gece ve gündüz yeterli aydınlatması sağlanmalı, zemin kuru ve düzgün tutulmalı, halıların, kilimlerin vs sabitlenmeli, banyo ve tuvalet güvenli hale getirilmeli, banyoya tuvalete gerekebilecek her yere tutunma barları yapılmalı, acil durumlarda kullanabileceği çağrı butonları yerleştirilmeli, oda sıcaklığının 22 derece olması sağlanmalıdır.

Bakımevimizde denge ve yürüme sorunu olan yaşlılar için kişiye özgü rehabilitasyon programı yaparak, denge yürüme egzersiz programının yarar sağlamasını hedefliyoruz.

:

Ziyaretçilerimizin yaşam kalitelerini artırarak, bakım ve rehabilitasyonları için verdiğimiz hizmetler, aldığımız kalite sertifikaları ile onaylıdır!

WhatsApp Destek
Yardıma mı ihtiyacınız var? Hemen Bize Sorun
Aşağıdaki temsilcilerimden bilgi alabilirsiniz
Temsilci
Online